Gençlerde Omuz Kireçlenmesi
By: Assoc. Dr. ancestor
Gençlerde Omuz Kireçlenmesi
Eklemde aşırı yüklenme veya travmaya bağlı olarak kıkırdağın yıpranması sonucu oluşur. Eklemler hareket ederken ağrı ve sertlik görülebilir. Genellikle sporcularda veya sürekli tekrarlayan hareket yapan kişilerde ortaya çıkar. Hareket kısıtlılığı ve güç kaybı yaşanabilir. Gençlerde omuz kireçlenmesi tedavisi, fizik tedavi veya ağrı kesicilerle yapılabilir. İleri vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Erken teşhis önemlidir.
Gençlerde Omuz Kireçlenmesi Belirtileri
Omuzda sürekli ya da hareketle artan bir ağrı en sık görülen belirtidir. Özellikle dinlenme sırasında bile ağrının hissedilmesi, kireçlenmenin ilerlediğinin bir işareti olabilir. Ağrı, omuzun günlük işlevlerini yerine getirmesini zorlaştırabilir. Omuz hareketlerinin eskisi kadar kolay olmaması diğer bir yaygın belirtisidir. Gençlerde bu durum, fiziksel aktiviteleri yerine getirirken daha belirgin hale gelir. Sabahları veya uzun süre hareketsiz kalındığında omuz ekleminde sertlik hissedilebilir. Bu durum, gençlerde omuz kireçlenmesi erken evrelerinde görülebilir ve zamanla daha fazla rahatsızlığa yol açabilir.
Omuz ekleminde zaman zaman şişlik ve elle dokunulduğunda hassasiyet hissedilebilir. Bu, eklem çevresindeki dokuların inflamasyonu ya da sıvı birikimi nedeniyle oluşabilir. Hareket sırasında omuz ekleminden çıtırtı ya da sürtünme seslerinin duyulması, kıkırdak yapısının hasar gördüğünün bir göstergesidir. Omuz eklemindeki ağrı ve kısıtlılık, zamanla kasların güçsüzleşmesine yol açabilir. Genç bireyler, bu durumda ağır nesneleri kaldırmakta zorlanır. Ayrıca omuz kaslarını kullanarak yapılan hareketlerde de zorlanabilir. Gençlerde omuz kireçlenmesi, omuzun yanı sıra boyun, sırt veya kollara da ağrı yayılmasına neden olabilir. Bu durum, omuz ekleminin çevresindeki sinirlerin etkilenmesiyle ilişkilidir.
Gençlerde Omuz Kireçlenmesi Neden Olur?
En yaygın nedenlerinden biri travmatik yaralanmalardır. Omuz bölgesine alınan darbeler, spor kazaları veya trafik kazaları, eklem yüzeyine zarar vererek yol açar. Özellikle futbol, basketbol gibi temas sporlarıyla uğraşan gençler risk altındadır. Genç yaşlarda yoğun sportif faaliyetler, ağır yük kaldırma neden olabilir. Bu durum genellikle tendonların ve eklem dokusunun aşırı zorlanmasından kaynaklanır. Ailede kireçlenme öyküsü olan bireylerde, genç yaşta bu durumun görülme ihtimali daha yüksektir. Genetik yatkınlık, kıkırdak dokunun yapısal zayıflığını ve dayanıklılığını etkileyebilir. Omuz ekleminde sık yaşanan çıkıklar veya stabilite problemleri kıkırdağı zedeler ve zamanla bu duruma zemin hazırlar.
Özellikle genç yaşlarda omuz çıkığı geçiren bireylerde bu durum sık görülür. Romatoid artrit gibi bağışıklık sistemine bağlı hastalıklar gençlerde omuz kireçlenmesi yaşanmasına yol açabilir. Bu hastalıklar, eklem çevresinde iltihaplanma ve kıkırdak dokuda hasara neden olur. Metabolik hastalıklar, özellikle D vitamini eksikliği kemik ve kıkırdak dokunun zayıflamasına neden olur. Bu da omuz ekleminde erken yaşta kireçlenmeye yol açabilir. Aşırı kilo, sadece diz veya kalça gibi yük taşıyan eklemleri değil, omuz eklemini de etkileyebilir. Obezite, omuz eklemine fazla yük bindirerek kıkırdağın hızlı aşınmasına neden olabilir. Omuz bölgesinde geçirilen enfeksiyonlar, eklem dokusunun hasar görmesine yol açarak riski artırır.
Gençlerde Omuz Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Tedaviye başlamadan önce doğru bir tanı şarttır. Ortopedik muayene, görüntüleme yöntemleri (röntgen, manyetik rezonans görüntüleme – MR) ve laboratuvar testleri kullanılır. Gençlerde omuz kireçlenmesi derecesi ve nedeni belirlenir. Kireçlenmenin neden olduğu ağrıyı hafifletmek için non-steroid antiinflamatuar ilaçlar reçete edilir. Omuz kaslarının gevşetilmesi ve hareketin artırılması için kas gevşeticiler kullanılabilir. Şiddetli ağrıyı ve iltihabı hızlı bir şekilde azaltmak için doğrudan ekleme kortikosteroid enjeksiyonları yapılır. Fizik tedavi, omuz hareket açıklığını artırmak, kasları güçlendirmek ve eklemdeki yükü azaltmak için çok önemlidir.
Omuz ekleminin hareket kabiliyetini artırmaya yönelik egzersizler yapılır. Omuz çevresindeki kasları güçlendirmek için direnç egzersizleri yapılır. Ultrason veya lazer tedavisi, ağrıyı hafifletmek ve kan dolaşımını artırmak için kullanılır. Omuz eklemine aşırı yük bindiren aktivitelerden uzak durmak önemlidir. Omuz ve sırt postürünün düzeltilmesi semptomları hafifletebilir. Eklem sağlığını desteklemek için kalsiyum, D vitamini ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir diyet önerilir. Eğer konservatif yöntemler başarısız olursa ve omuz hareketi kısıtlanmışsa cerrahi seçenekler değerlendirilir. Artroskopik temizlik yapılır. Bu eklem içindeki kireçlenme materyallerinin temizlenmesini içerir. İleri düzey kireçlenme durumlarında hasarlı eklemin yerine protez yerleştirilir. Akupunktur, ağrı kontrolünde yardımcı olabilir. Proloterapi, eklemlerin doğal iyileşme sürecini hızlandırmayı hedefler. Gençlerde omuz kireçlenmesi sırasında erken tanı konulup tedaviye başlanmalı. Bu sayede, genellikle cerrahiye gerek kalmadan iyileştirilebilir. Ancak, tedavinin başarısı için doktor önerilerine uygun hareket edilmesi çok önemlidir.