Halluks Valgus
Konu Özeti: Halluks valgus aile bireylerinde genetik geçiş gösterir. Yüksek topuklu ve dar ayakkabı giyenlerde daha çok görülmekle birlikte ayak problemlerinde, aşil tendon kısalıklarında, kilo problemi olanlarda ve çeşitli romatizma problemlerine bağlı olarak görülür. Baş parmak çıkıntısı olarak da adlandırılan halluks valgus ayak baş parmağının yan tarafında dışarı doğru çıkan şekil bozukluğuna denir. Erkeklere oranlar kadınlarda daha çok görülen bir durumdur. Genellikle 30-40 yaşından sonra kadınlarda çok fazla rastlanır. Ayakta oluşan bu çıkıntı hastanın ayakkabı giymesini ve yürümesini zorlaştırır. Basma problemlerine bağlı olarak hastanın ayak tabanında ağrılı nasırlar gelişebilir. Yazının İçeriği Hastalarda halluks valgus hastalığı görülmesinin birkaç farklı sebebi vardır. Bunlar; Halluks valgus tanısı fizik muayene ile birlikte konulmakla birlikte ayağa yönelik çekilecek ön ve arka iki yönlü ayak grafiler çekilir ve inceleme yapılır. Ortaya çıkan verilere göre teşhis konulur ve hastaya en uygun tedavi yöntemine karar verilir. Bunun yanı sıra hastanın hastalık geçmişi de tanı konulmasında etkili bir rol oynar. Baş parmağında meydana gelen spesifik görüntü tanıda belirleyici bir faktördür. Bunun kontrol edilebilmesi için hastanın ayağını doktora göstermesi yeterli olacaktır. Ayaklarda oluşan rahatsızlıklar mutlaka uzman ortopedi doktorları tarafından yapılmalıdır. Halluks valgus için tedavi planı genelde hastanın yaşına, klinik bulgulara, hastanın beklentilerine ve sorunun neden ortaya çıktığı sebebine bağlı olarak oluşturulur. Bu tedavi cerrahi ve konservatif olmak üzere 2 ayrı grupta incelenir. Genellikle halluks valgus teşhisi konulan hastaların çoğunda cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Hastalığın başlangıcında çok bir ilerleme olmadığı ve hastanın çok şikayetçi olmadığı durumlarda uygulanan tedavi yöntemleri şekil bozukluğunun düzelmesi yönünde etkili olan ve ilerleyecek olan şekil bozukluğunu önleyen ortopedik materyaller ve çeşitli aparatlar kullanılabilir. Oluşan kemik çıkıntısı ve şekil bozukluğunun esas tedavisi cerrahi yöntem ile düzeltilmektedir. Fakat sadece çıkıntı kemiğinin tıraşlanması genellikle mekanik probleme çözüm olmadığı için yetersiz kalır ve hastalıklar tekrarlamaya başlar. Bu nedenle uzman ortopedi doktoruna danışmalısınız. Aşağıdaki resimlerde farklı nedenlerden dolayı oluşan farklı şekillerde halluks valgus hastalarının ayak şekilleri görülmektedir. Tedavi seçeneği hastaya göre farklılık göstermektedir. Sebebine bağlı olarak her hastaya uygun tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Halluks valgus zamanla ilerleyen bir hastalıktır. İlerleme gösteren bu hastalık cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Halluks valgus hastalığının erken evrelerinde ameliyatsız tedaviler uygulanabilir.
Halluks valgus hastalığı genellikle aile üyeleri arasında genetik olarak geçiş yapan bir sağlık problemidir. Dar yüksek topuklu ayakkabılar bazı hastaların gelişiminde rol oynarken, bir grup hastada geniş topuklu olmadan rahat ayakkabı giyilmesine rağmen bozukluk görülmüştür.
Yanlış ayakkabı seçimi, ayak başparmağının şişmesine ve yan tarafında çıkıntı oluşmasına neden olabilir. Halluks valgus olarak bilinen bu çıkıntı, görünüşünün yanı sıra ciddi ağrılara ve tedavi edilmediği takdirde ameliyat gerektiren ayak sorunlarına neden olabilir.
Hastalığın derecesi fizyoterapist tarafından yapılan değerlendirme ile ölçülür. Başta hastanın yürüyüşü sonrasında hasta yere basarken ayağı incelenir. Bu sırada hastalığın ne derecede olduğu belirlenir.
Nedenleri Nelerdir?
Halluks Valgus Tanısı Nasıl Konulur?
Kimlerde Daha Çok Görülür
Tedavi Yöntemleri
Sık Sorulan Sorular
Halluks Valgus Ameliyat Olmadan Düzelir Mi?
Halluks Valgus Genetik Mi
Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Hastalığın Derecesi Nasıl Ölçülür?