Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi

Kalçanın eski gücüne ve hareketlerine geri kavuşması için kalça protezi ameliyatı sonrası fizik tedavi önerilmektedir. Fizik tedavi yaralanma ve travmalar sonrası vücudun bazı fonksiyonel hareketlerini kaybetmesi sonucu geri kazandırılması için yapılan bir takım egzersizlere verilen isimdir. Fizik tedavi, kalça protezi ameliyatı olan hastaların yürüme sürecinin hızlandırılması ve proteze adaptasyon sağlayabilmesi için oldukça önem taşımaktadır. Kalça protezi ameliyatı sonrası fizik tedavi hareketleri hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.

 Kalca-Protezi-Ameliyati-Sonrasi-Fizik-TedaviKalça Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavi Hareketleri

Fizik tedavi aşamasında hastaya uygulanan egzersizler sayesinde ayak ve bacaklardaki kan dolaşımı engellenir ve kanın pıhtılaşma olasılığını engeller. Kalça protezi ameliyatı sonrası fizik tedavi uygulamaları şu şekildedir.

  • Ayak Bileği Pompası: Bu egzersizde ayak aşağı ve yukarıya doğru oynatılmaktadır. Bu egzersiz hareketine ameliyattan çıktıktan sonra kendiniz yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Ayak Bileğini Döndürme: Ayak bileğiniz günde birkaç defa iç ve dış tarafa doğru hafif hareketlerle çevirebilirsiniz.
  • Yatarken Diz Bükme: Yatarken uzatmış olduğunuz bacaklarınızı sırayla kendinize doğru çekin. Bu egzersizleri kendiniz yaparken birisinden yardım alabilirsiniz.
  • Düz Bacak Kaldırma: Bu egzersizdeki amaç bacağın üst kısmındaki kasların kuvvetlenmesidir. Hasta sırt üstü yatar pozisyondayken dizin biri bükülüyken diğer bacağı düz bir şekilde ortalama bir iki karış yükseklikte kaldırıp 5 saniye kadar havada bekletip tekrar indirmelidir.
  • Kalça Kasma Egzersizi: Sırt üstü yatar pozisyonundayken kalçanızı 4-5 saniye kadar kasıp bırakabilirsiniz. Bu egzersiz kalçanızdaki kasları güçlendirmektedir. Her gün 4-5 kere yapabilirsiniz.
  • Yana Düz Bacak Kaldırma: Bu egzersizdeki amaç diz ve kalça çevresi kasların kuvvetlenmesidir. Hasta yan pozisyonda yatarken altta kalan bacağı kendine doğru çekerek büküyor, üstte kalan bacağı parmak uçları karşıya bakar şekildeyken kaldırıyor ve indiriyor. Bu egzersizi yaparken dikkat edilmesi gereken şey bacağın ön veya arkada olmaması tam olarak orta hatta düz bir şekilde kaldırılıp indirilmesi gerekir.
  • Bacak Açma Hareketi: Bacağın yana doğru açılması hareketidir. Sırt üstü yatarken bacağınızı yana doğru açabildiğiniz kadar açıp kapatın.
  •  Uyluk Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedaviİç Kaslarını Güçlendirme Hareketi: Bu hareketin amacı bacağın iç kaslarını güçlendirmek. Yatar pozisyonda dizlerinin yukarı kaldırıp arasına evde bulunan top veya yastığı dizlerinizin arasına alıp 5 saniye kadar sıkıştırıyoruz.

Kalça protezi ameliyatı sonrası fizik tedavi hareketlerine dikkat edilmesi önem taşıdığı gibi, yasaklı hareketlerden kaçınmaya da dikkat edilmelidir. Ameliyatta sonra en az 8 hafta kadar kaçınılması gereken bu hareketler destek almadan eğilip kalkmak, dizin kalça seviyesinden yukarda olması, bağdaş kurmak, otururken öne doğru eğilmek, yerden bir şey almaya çalışmak, bacak bacak üstüne atmak gibi hareketleri yapmamak hem kendi sağlığınız için hem de kalçaya takılan protezin kaymaması ve gevşememesi için önemlidir.

Ameliyattan sonra 2-3 gün içerisinde tam olarak ayağa kalkabilecek duruma geleceksiniz. İlk ayağa kalkışınızda başınızın dönme ihtimaline karşı yardım almadan kalkmamanızı önermekteyiz. Kalça protezi ameliyatı sonrası fizik tedavi hareketlerini aşağı kısımda yazdığı şekilde ve sert bir zeminde masa veya duvarlardan destek alarak yapabilirsiniz.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Fizik Tedavii

  • Ayakta Kalça Açma Kapama: Bu hareket destek alınarak yapılmalıdır. Cerrahi geçirdiği bacağını yan tarafa kadar ağrı sınırı içerisinde açıp kapatmalıdır. Hasta güçlendikçe bu hareketi diğer bacağı içinde yapması gerekir. Bu hareketin amacı kalça ve bacak çevresindeki kasları güçlendirmektir.
  • Kalça Yan Adaleleri Güçlendirme Egzersizi: Bu hareketi yapan hastanın dik bir pozisyonda durması gerekir. Destek alınarak yapılabilir. Burada hasta cerrahi geçirmediği bacağını dizini kırmadan kalçadan kaldırıp indirir. Egzersizin amacı cerrahi geçirdiği bacağındaki kalça kaslarını güçlendirmektir.
  • Merdiven Çıkma: Bu egzersizdeki amaç hastanın vücut ağırlığından yararlanarak ameliyat geçirdiği bacağındaki kasların kuvvetlenmesidir. Hasta cerrahi işlem geçirdiği bacağı ile basamağa çıkıp iner ve bu durumu birkaç defa tekrarlar.