Kalça Protezi
Konu Özeti; Vücudun en güçlü ve en büyük eklemi kalça eklemidir. Bu özelliğinin yanı sıra vücudun ağırlığının büyük bir bölümünü taşıması ve oturma, yürüme, kalkma, eğilme gibi insana hareket kabiliyeti kazandırmasıyla büyük bir önem taşımaktadır. Kalça protezi, ileri derece de hasar görmüş kalça eklem hastalıklarında uygulanan cerrahi tedavi yöntemidir. Kalça protezi, kalça ekleminde oluşan sağlık problemlerinin tedavisinde en sık tercih edilen cerrahi uygulamadır. Hastaya özel olarak hazırlanan protez, cerrahi uygulamalarla uygun olan alana yerleştirilir.
Kalça ekleminin hasar görmesi durumunda görevlerini tam olarak yerine getirememesi ile, eklem yerine vücuda uyumlu ve metalden yapılan bir platin yerleştirilir. Bu platin cerrahi müdahaleler ile uzman doktorlar tarafından takılmaktadır. Total kalça protezi olarak da bilinen bu ameliyat daha çok kalça ekleminin ileri derecede kireçlenmesi ya da kırık, çatlak gibi zarar görme durumlarına bağlı olarak uygulanmaktadır. 70 yıldan daha fazla bir süredir uygulanmakta ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte modern bir ameliyat çeşidi olarak gelişmeye devam etmektedir.
Kalça Protezi Kimlere Yapılmaz?
Kalça ekleminde sorun tespit edilen bütün hastalara yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra kalça protezinin uygulanmadığı hastalar şu şekilde sıralanabilir;
- Akıl hastalığı olan kişilere,
- Kişisel bakım ve hijyen kurallarını uygulamayan kişilere,
- Alzheimer olan hastalara,
- Kalçasında aktif enfeksiyon görülen olan kişilere,
- Toplardamar veya atardamar yetmezliği ileri seviyede olan kişilere uygulanmamaktadır. Bununla birlikte nörolojik hastalıklara bağlı olarak kalçasında felç olan kişiler de uygulanmamaktadır.
Kalça Protezinin Ömrü Ne Kadardır?
Kalça protezi ameliyatı uzman cerrahlar tarafından ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapılmalıdır. Bu durum hastanın protezi ömür boyu kullanabilmesi için oldukça önemli bir adımdır. En az kaliteye sahip bir protezin bile ömrünün en az on beş yıl olduğu bilinmektedir. Fakat otuz yıldan daha fazla kullanan hastalar da vardır. Bunun yanı sıra belirli zamanlarda protezin kontrolü sağlanırsa, kullanım süresi dolduğunda protezin tamamının değiştirilmesi yerine sadece ara parçalar değiştirilebilir ve eski haline döndürülebilir. Gereken durumlarda protez tamamen de değiştirilebilmektedir. Her iki yöntemde protez ömrünün uzaması için etkilidir.