Kemik Erimesi Nasıl gerçekleşir? Nasıl Teşhis Edilir?

Kemik Erimesi Nasıl gerçekleşir? Nasıl Teşhis Edilir?

Kemik sürekli aşınan, zarar gören ve kendini yenileyen bir organdır. Gençlerde kemiklerin yenilenme hızı, zarar görme hızına eşittir. Fakat, Kişi yaşlandıkça, kemiklerin yenileme hızı zarar görme hızının altına düşer ve kemik kitlesinde ciddi oranda azalma meydana gelir. Kadınlarda bulanan östrojen  hormonu kemiklerde ki zararı büyük oranda azaltmaktadır. Kadınlarda menopozun yaşanmasıyla birlikte kemiklerin zarar görmesi artmaya başlar.

Kemik erimesi, her iki cinste de görülebilmekle beraber, kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Hastalığın Belirtileri :

Hastalığın başlangıç dönemlerinde hasta hiç bir şikayette bulunmaz ve hastalık gelişmeye devam eder. Hastalık fark edilmeye başlanınca, bel ve sırt ağrısı, boy uzunluğunun azalması, omurgada kırık oluşumları, sırt kamburlaşması, omuzlarda yuvarlaklaşma, el bileklerinde kırıklar, kaburga ve kalça kemiklerinde kırıklar,  gibi şikayetler görülmektedir.

Kemiklerdeki kalsiyum azalması, kemiklerin sağlamlığını kaybetmesine sebep olduğu için, kalsiyum ve D vitamini açısından zengin besinlerle beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, kemiklerimizin sağlam ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır.

Kemik erimesi, oldukça ciddi ve sinsi bir hastalıktır. Geç olmadan önlemi alınmalı, önlem alınmaz ise ciddi sakatlanmalar hatta ölüme sebebiyet verebilir.