Kemik Erimesi Nedir? Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?
By: Doç. Dr. Ata
Kemik Erimesi Nedir? Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Kemik erimesi (osteoporoz) hastalığı, erken döneminde belirti vermeden ilerleyebilen, kemik yoğunluğundaki azalma ve kemik yapısındaki bozulmalar ve sonucu ortaya çıkan, kemikleri daha zayıf ve kırılgan hale getiren, genetik geçişli bir hastalıktır.
Kemik erimesine neden olan faktörler arasında, kemik sağlığı için önemli olan D vitamini ve kalsiyum bakımından yetersiz beslenme, güneş ışığından yoksun kalma, hareketsiz bir yaşam ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte romatizmal hastalıklar, hormon hastalıkları gibi bazı hastalıklar kemik erimesine neden olabilmektedir. Ayrıca bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar da kemik yapısında bozulmalara neden olarak kemik erimesine yol açabilmektedir. Ailede kemik erimesi vakası bulunan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Dolayısıyla bu grupta yer alan kişilerin erken dönemde kemik yoğunluğu ölçümlerini yaptırarak gerekli kontrollerden geçmeleri gerekmektedir.
Kemik Erimesi Belirtileri Nelerdir?
Kemik erimesinin başlıca belirtileri arasında kemiklerde ortaya çıkan ağrılar bulunmaktadır. Özellikle sırt, bel ve boyun bölgesi başta olmak üzere vücudun farklı yerlerindeki kemiklerde ortaya çıkan ağrılar kemik erimesinin başlıca belirtileri arasındadır. Ayrıca, boyda kısalma, kamburlaşma ve vücuttaki duruş bozuklukları da kemik erimesinin belirtileri arasındadır. Hastalığın ilerlemiş olduğu durumlarda kemik kırıkları ortaya çıkabilmektedir. El bileği ve kalça kırıkları en sık karşılaşılan kırıklardandır. Kemik erimesi nedeniyle vücuttaki kemikler kolay bir şekilde çatlayabilmekte ve kırılabilmektedir.
Vücuttaki kemik yapımı erkeklerde kırklı yaşların başları kadınlarda ise otuzlu yaşların ortalarına kadar devam eder. Bu süreçte yeteri kadar kemik yapımı gerçekleşmediğinde ileri yaşlarda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyen kemik erimesi gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla kemik sağlığının korunmasında sağlıklı beslenme, egzersiz ve spora dayalı hareketli bir yaşam çok önemli olduğundan, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan kemik yapımının devam ettiği süreçte bu hususlara dikkat edilmelidir.