Kireçlenme Tedavisi
Kireçlenme
(Osteoartrit), eklem yüzeyini kaplayan kıkırdakların yıpranmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kıkırdak kemiklerin birbirlerine bakan yüzeylerinde yer alan parlak ve kaygan bir yapıdadır. Kan dolaşımı yoktur. Herhangi bir şekilde hasar görür ve yapısı bozulursa eklem kayganlığı kaybolacağı için ağrı ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkar. Tıbbi olarak “artroz” ismi verilen bu hastalık halk arasında “kireçlenme” ismiyle bilinir.
Diz Kireçlenmesi
İlerleyen yaşla birlikte diz eklemindeki kıkırdak yapı yıpranır ve diz kireçlenmesi meydana gelir.
Diz Kireçlenmesi Nedenleri
Yaşın ilerlemesi, Aşırı kilolu olunması, Kas güçsüzlüğü, Travmalar (Kaza, düşme, çarpma gibi), Romatizmal hastalıklar, Daha önce geçirilen diz enfeksiyonları, Ailesel etkenler diz kireçlenmesinin nedenleri arasında gösterilebilir.
Diz Kireçlenmesi Belirtileri
Diz kireçlenmesi çoğunlukla yavaş yavaş belirti gösterir. Uzun süre yürüme, ayakta kalma ya da özellikle merdiven çıkarken ortaya çıkan ağrılar ilerleyen evrelerde dinlenme esnasında bile kendini gösterebilir. Dizde hissedilen bu ağrılarla birlikte şişlik ve sertlik, diz şeklindeki bozukluk, çıtlama sesleri, takılma hissi diz kireçlenmesinin belirtileri arasında sayılabilir.
İlerleyen yaşla birlikte kıkırdak yapı bozulur ve bu sebeple genellikle 50 yaş üstü kimselerde görülür. Kadınların daha çok karşısında çıkar. Aşırı kilolu kişiler her zaman risk altındadır. Menopoz döneminde olan ya da varis sorunu olan kadınlarda da kireçlenme daha sık görülür.
Diz Kireçlenmesi Tedavisi
Diz kireçlenmesi hafif düzeydeyse ameliyatsız kireçlenme tedavisi yöntemleri denenebilir. Diz kaslarını güçlendirmek için yapılacak egzersizler, fizyoterapi desteği, kilo verdirmeye yönelik yaklaşımlar, dinlenme, ilaç kullanımı yapılacak ameliyatsız tedavi yöntemlerinden bazılarıdır. Kireçlenme ileri seviyedeyse veya yapılan ameliyatsız tedavi yöntemlerinden etki görülmediyse ameliyat gerekir. Kıkırdak dokuların tamamen yok olduğu bu durumda total diz protezi ameliyatıuygulanır.
Kalça Kireçlenmesi
Kalça kireçlenmesinin en önemli 2 sebebi yaş ve kilodur. Yaş ilerledikçe üzerinde tüm vücudun yükünü taşıyan eklem kıkırdağı sürtünmeye bağlı olarak incelir ve aşınır. Eğer vücut ağrılığı fazla ise bu sürtünme daha fazla olacağından yıpranma hızı artar. Bunun dışında, geçirilmiş kalça kırıkları, uzun süreli alkol ve kortizon kullanımı, bebeklik ve çocukluk çağında tedavileri tam olarak yapılmamış kalça çıkıkları, çocukluk ve gençlik döneminde geçirilmiş olan romatizmal hastalıklar, kıkırdak doku zedelenmesine ve genç dönemde kireçlenmenin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kalça Kireçlenmesi Belirtileri
İlk şikayet ağrıdır. uzun süre ayakta kalmakla, uzun yürüyüşlerle ve merdiven inme, çıkma sırasında ortaya çıkmaya başlar. Zaman içerisinde hastalık ilerler ve daha kısa yürüyüşlerle kendisini göstermeye başlar. Dinlenme süresi uzamaya başlar. Bu dönemde hastalar genelikle ağrı kesici ilaçlar alarak rahatlamaya çalışırlar.
Kalça Kireçlenmesi Tedavisi
Seçilecek tedavi yöntemine hastalığın şiddeti, hastanın yaşı ve genel durumuna göre karar verilmelidir. Erken ve orta evre, radyolojik filmlerde çok büyük değişiklikler izlenmeyen hastalara kilo verdirme, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi ile yardımcı olunmaya çalışılır. Ancak radyolojik olarak eklemin yapısının tamamen bozulduğu, diğer tedavi yöntemleriyle yardımcı olunamayan hastalara total kalça protezi ameliyatı yapılır.
Ayak Bileği Kireçlenmesi
Kireçlenme her yaşta karşımıza çıkabilir fakat sıklıkla ileri yaşalarda görülür. Sakatlıkların en önemli nedenlerinden biridir. Erken teşhis çok önemlidir. Çünkü kireçlenmeyi tamamen bitiren bir yöntem yoktur. İlerlemeden teşhis edilirse önüne geçmek için önlemler alınabilir. Bu önlemler ile ağrısız ve konforlu bir hayat yaşanabilir.
Ayak Bileği Kireçlenmesi Belirtileri
- Ağrı
- Sertlik
- Şişme
- Yürümede zorluk
- Ayağa yüklenmede zorluk
Ayak Bileği Tedavisi
Kireçlenmenin şiddetine, tipine ve yerine göre tedavisi değişir.
Ameliyatsız Ayak Bileği Tedavisi
- İlaç tedavisi (Şişilik ve ağrı için)
- Ayakkabı kullanımı (ortopedik ve yumuşak ayakkabı)
- Ayak bilek ortezi ile dinlendirme
- Yükü hafifletmek için baston kullanma
- Fizik tedavi ve egzersiz
- Kilo kontrolünü sağlamak ve besin takviyeleri
- Eklem içi ilaç kullanma
Ayak Bileği Ameliyatı
Hasta ameliyat dışı tedavilere yanıt vermezse ya da hastanın kireçlenme durumu ileri derecedeyse cerrahi tedavi yapılır. Kireçlenmenin yerine ve şiddetine göre tedavi yöntemi değişir. Ameliyat genellikle fayda sağlar. Hastalar ağrılarından kurtulur, günlük hayatına geri döner. Birden fazla cerrahi seçeneği vardır.