Menisküs Tedavi Yöntemleri
By: Doç. Dr. Ata
Menisküs Tedavi Yöntemleri
Menisküs, en çok karşılaştığımız diz problemlerindendir. Menisküs, baldır kemiği ve kaval kemiğinin arasında bulunan c şeklinde kıkırdak yapılardır. İçte bulunan menisküse iç menisküs dışarda bulunana ise dış menisküs diyoruz. Gençlerde görülme nedeni genelde dönmeye bağlı travmalarda görülür. Yaşlanmaya bağlı ise menisküs hassas bir hal alabilir. Merdiven çıkarken bile menisküs yırtılması olabilir.
Menisküs Tedavisi
Hastalar genelde bize ağrı şikayetiyle geliyorlar. Menisküs yırtığı durumunda hemen hastayı ameliyata almak yerine muayene ederek bir süre gözlemliyoruz. Çekilen MR sonuçları neticesinde menisküs yırtığının çeşidine göre tedaviyi planlıyoruz. Hasta genç ise ve yırtılan parça yerinden çıkıp iki kemiğin arasına gelip, dizi çitliyorsa ve dizi açamıyorsa. Acil bir durum vardır ve diz artroskopisini uyguluyoruz. Yaşlı gruptaki hastaları ise muayene edip MR’ını çektikten sonra 5- 6 ay gibi bir süre gözlüyoruz. Eğer hastanın dizinde sık sık boşalma, kitlenme oluşuyor ve hastanın günlük yaşamını büyük ölçüde etkiliyorsa hastayı ameliyat etmeye uygun buluyoruz.
Menisküste Tedavi Şekilleri
Cerrahi müdahale yöntemi
Genelde daha önceden menisküsü alınmış hastalarda, gelecekte oluşabilecek bozuklukların önüne geçebilmek ve diz hareketliliğini tekrardan kazandırmak için yapılan müdahaledir.
Artroskopi yöntemi
Son yıllarda gittikçe sık başvurulan bir yöntemdir. Çok küçük kesilerle yapılan ameliyat sonrası dikiş işlemi uygulanmaz. İyileşme süresi oldukça kısadır bu yöntemle hasta aynı gün içinde taburcu edilebilir.