Omuz Hastalıkları
Konu Özeti: Omuz eklemi, kolumuzu kullanmamızı sağlayan ve vücudumuzda bulunan en hareketli eklemdir. Omuz hastalıkları farklı nedenlerden dolayı kaynaklanmaktadır. Omuz ekleminde kürek kemiği çıkıntılı bölüm ve kol kemiği arasında bulunan bir boşluk vardır. Burada omuzun hareketini sağlayan döndürücü kılıf (rotator cuff) ve bursit kesecikleri vardır. Herhangi bir nedenden dolayı omuzdaki kas ve keseciklerde ödem oluşur, kalınlaşır veya zaman içinde kemik dokunun kireçlenmesine bağlı boşluk alanı daralır. Omuz hastalıları, omuzun hareketi esnasında omuz hareketlerini sağlayan kasların rahat hareket edememesi durumunda sıkışması ve buna bağlı olarak da omzumuzda ağrıların meydana gelmesine denir. Yazının İçeriği; Omuz hastalıkları travmaya bağlı (cam silme, yüksekten herhangi bir cisim almak, uzun süre boyunca yanlış pozisyonda bilgisayar kullanmak, araç kullanmak veya ağır eşyaları yanlış pozisyonda kaldırma) gibi durumlarda oluşabilir. Düşme, omuz kırık ve çıkıklarından sonra hareketsizliğin etkisi, omuz ve kolda başlayan ağrıların zamanla şiddetlenmesi, spor yaparken veya egzersiz sonrası nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Omuz hastalıkları tanısı; Omuzda ağrı oluşuma neden olabilecek omuz hastalıklarından birisi de sıkışma sendromudur. Kollarımızı kaldırmamızı sağlayan kasların, tendonlarının ve bu kesenin, omzun kendisini oluşturan kemiklerin aralarında sıkışması sonucu meydana gelir. Yüzme, voleybol sporu yapan kişilerde ve ev hanımlarında daha çok görülen bir hastalıktır. Sonuç olarak bu durumlar omuzu kötü kullanma veya aşırı kullanmaya bağlı oluşan hastalıktır. Sıkışma sendromunun önemi gerekli tedavi edilmez ve önlemler alınmaz ise tendonlarının tamamının yırtılma ihtimali olur. Diz ve kalça ekleminde meydana gelen kireçlenmeden sonra en çok meydana gelen kireçlenme omuzlarda meydana gelir. Omuzlarımızdaki iki eklem, asıl omuz eklemleri, kol kemiği ile kürek kemiği arasındaki eklemlerdir. Genellikle bilye başı içinde oluğundan dolayı kolayca kayar ve hareket eder. Çünkü eklemi oluşturan kol kemikleri kıkırdak doku tarafından korunur. Tedavi omuz ağrılarının nedenine bağlı olarak belirlenir. Yumuşak doku yırtılmaları ve kemikten kaynaklanan ağrılar genellikle cerrahi olarak tedavi edilmektedir. Bunun dışında gerçekleşen ağrı şikayetleri ilaç ve fizik tedavi yöntemleri ile çözülebilir. Boyun ve diz ağrılarından sonra en sık görülen eklem ağrısı boyunda görülmektedir. Omuz ağrısı kemiklerden ve yumuşak dokulardan kaynaklanabilir. Ağrının neyden kaynaklandığının tespiti için uzman ortopedi cerrahına muayene olunmalıdır. Ağrıya neden olan sorunun tespit edilmesi için uzman ortopedi cerrahına muayene olunmalıdır.
Donuk omuz sendromu hastanın yaşam hayatını oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Tedavisi için cerrahi dışı yöntemler kapsamında eklem kapsülüne enjekte edilen ilaçlar verilir. Bazı durumlarda eklemlerin daha kolay hareket etmesini sağlamak için artroskopik cerrahi gerekebilir.
Hafif seyreden omuz ağrılarında genellikle sıcak yada soğuk kompres uygulamaları yapılmaktadır. Fakat ağrılar kronikleştiğinde uzman ortopedi doktoru tarafından yorumu alınması gerekir. Kronikleşmiş omuz ağrılarında kırık ve çıkık gibi kemik bozuklukları görülmediği taktirde genellikle ilaç tedavisine uygulanır.
Koldaki sinir sıkışması durumunda bilek ve parmak uçlarında karıncalanma ve uyuşma görülebilir. Durum ilerlemeye başladıkça kolda seğirmeler oluşabilir. Omuzda sinir sıkışması durumunda genellikle hapşırma veya öksürme gibi refleksiflerde omuz kaslarında kasılmalar görülebilir.
Omuz Hastalıkları Nelerdir?
Hangi Nedenlerden Dolayı Gerçekleşebilir?
Omuz Ağrısının Sebepleri
Tanı Nasıl Konulur?
Sıkışma Sendromu
Omuz Kireçlenmesi
Donuk Omuz
Omuz Ağrılarının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sık Sorulan Sorular
Omuz Ağrısı Neyin Belirtisidir?
Donuk Omuza Ne İyi Gelir?
Omuz Ağrısı İçin Ne Yapılır?
Omuzda Sinir Sıkışması Nasıl Anlaşılır?