Artroskopi
Konu Özeti: Artroskopi diz, omuz, dirsek, ayak bileği, el bileği, ayak başparmağı, el başparmağı gibi çeşitli eklem tedavilerinde uygulanmaktadır. Bu tedavi yönteminin amacı eklemdeki bozukluğu eklemi açmadan tedavi etmektir. Eklem açılarak tedavi edildiği zaman ameliyat sonrası iyileşme süreçleri uzamakta ve eklem hareket kısıtlığı oluşumu gibi birçok komplikasyon görülebilmektedir. Günümüzün gelişmiş teknolojisiyle eklemlere sadece iki veya üç tane küçük delikten girilerek kamerayla ne var ne yok diye hepsini görebilmekte ve aynı zamanda tamir, rekonstrüksiyon veya bozulan yapının çıkarılması gerekiyor ise artroskopik olarak yapılabilmektedir. Son otuz yıldır en sık yapılan ortopedik cerrahilerden biridir. Yazının İçeriği Vücudun eklemlerinde meydana gelen problemler için uygulanan kapalı cerrahi yöntemine denir. Artroskopi tüm eklemlerin yaralanma durumunda tedavisin olarak kullanılmaktadır. Günümüzde daha çok diz eklemi, kalça eklemi, omuz eklemi ve ayak bileği ekleminde uygulanır.
Diz artroskopisi ameliyatından sonra hastada görülebilecek komplikasyonlardan bazıları yüksek ateş, bir süre devam eden ağrılar, akıntı, ameliyat bölgesinin çok fazla şişmesi ve diz bölgesinde oluşan kızarıklık ve ateş gibi durumlar görülebilmektedir.
Ayak Bileği Tedavisi Ayak bileği artroskopi tedavisinde hasta uyutulmadan belden yapılan iğne ile bacaklar uyuşturularak yapılan tedavi yöntemidir. Ayak bileği ekleminin içine artroskop denilen alet açılan santimlik kesikten sokulur ve içeriyi görebilirler. Ayak bileği artroskopisinin avantajlarını şu şekilde sıralayabilir. Açılan küçük kesiklerden dolayı diğer cerrahi işlemlere göre iyileşme süreci daha kısa bir süreçte gerçekledir. Kapalı ameliyat olduğundan dolayı enfeksiyon görülme olasılığı azdır. Küçük kesiklerden yapılan kapalı ameliyat olduğundan dolayı hastanın hissettiği ağrı daha az olmaktadır. Genellikle sporcularda daha çok uygulandığından dolayı spora daha hızlı geri dönmeleri için uygun bir yöntemdir.
Omuz Çıkığı Tedavisi Omuz çıkığı tedavisinden uygulanan bu yöntem sayesinde küçük kesikler ile omuz ekleminin iç kısmı rahatça görülebilmekte ve sorun tedavi edilmektedir. Artroskopiye kapalı ameliyat uygulaması denir. Ameliyatta omzun iç kısmının görülmesini sağlayan açılan kesiklerden içeri doğru sokulan artroskop adı verilen ince, uzun ve ışıklı bir alet kullanılır.
Kalça Çıkığı Tedavisi Kalça çıkığı tedavisinde uygulanan artroskopi işlemi sonrasında hastanın dikkat etmesi gerektiği bazı durumlar vardır. Kalçaya işlem yapılırken kalçadan artroskopik aletinin girmesi için uygun bir boşluk olmadığından dolayı eklemin ayaktan uygulanan çekme işlemi ile aralanması, artroskopi yapılacak olan boşluğun ayarlanması ve de işlem yapılacak olan bölgenin kesin olarak belirlenmesi gerekir. Kalça artroskopisi diğer artroskopilerinden farklı olarak daha gelişmiş ameliyathane koşulları “tranksiyon masası” ve “skopi” kullanılarak yapılmaktadır. Hasta tranksiyon masasına alınır ve kontrollü çekme işlemi uygulanarak kalça eklemi 1 cm kadar aralanır. Daha sonra açılan 1 cm’ lik kesiye kamera sistemi yerleştirilir ve skopi denilen ekranda anında görüntü görülür. Ek deliklerin açılmasıyla eklem içine girilen cihazlar ile operasyon gerçekleştirilir.
İyileşme süresi uygulanan tedavi işlemine ve nereye uygulandığına bağlı olarak bir ay veya 6 ay arası farklılık gösterebilir. Diziniz için uygulandıysa iyileşme sürecinin hızlı geçmesi için koltuk değneklerinizi gösterildiği gibi kullanmaya dikkat edin. Ameliyat sonrası hasta taburcu edildikten 2 sonra gün sonra pansuman yaptırmak için hastaneye tekrar gelmeleri gerektiğinden dolayı yapmaz. Dikişler alındıktan 2 gün sonra ise hastalar duş alabilir. Doktorun verdiği ağrı kesici ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Eklemlerde meydana gelen hasarların inceleme ve tedavisinde kullanılan bu yöntem ortalama 30-60 dakika arası sürmektedir. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatın da riskleri bulunmaktadır. Ameliyat sırasında fazla kanama, enfeksiyon, ameliyatta uygulanan ilaçlara karşı alerjik reaksiyon veya anesteziden kaynaklı solunum güçlüğü çoğu cerrahi işlemin taşıdığı risklerdir.
Artroskopi Nedir?
Diz Eklemine Hangi Durumlarda Yapılır?
Ayak Bileği İçin Hangi Durumlarda Yapılır?
Omuz İçin Hangi Durumlarda Yapılır?
Kalça İçin Hangi Durumlarda Yapılır?
Sık Sorulan Sorular
İşlem Yapılan Bölge Ne Kadar Sürede İyileşir?
Ameliyattan Ne Kadar Süre Sonra Duş Alınabilir?
İşlem Süresi Ne Kadardır?
Artroskopi Ameliyatı Tehlikeli Mi?