Yaşlılarda Kalça Kireçlenmesi
By: Doç. Dr. Ata
Yaşlılarda Kalça Kireçlenmesi
Eklem kıkırdağının zamanla aşınması sonucu eklemde ağrı ve sertlik yaratan bir durumdur. Yaşlılarda kalça kireçlenmesi sık görülür ve hareket kısıtlılığına neden olur. Kireçlenme, kemiklerin birbirine sürtünmesine yol açar. İltihaplanma ve eklemde şekil bozukluğu oluşturur. Yavaş ilerler ve tedavi edilmezse yaşam kalitesini düşürebilir. Tedavi, ilaç, fizik tedavi veya cerrahi yöntemlerle yapılabilir.
Yaşlılarda Kalça Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Özellikle hareket sırasında veya sonrasında artan ağrı. Ağrı başlangıçta hafif olabilir, ancak zamanla daha belirgin hale gelir. Dinlenirken bile ağrı olabilir. Sabahları veya uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra kalçada sertlik hissedilebilir. Sertlik genellikle hareket ettikten bir süre sonra azalır. Kalça ekleminde hareket kabiliyetinde azalma. Öne eğilme, bacakları yana açma gibi hareketlerde zorluk yaşanabilir. Hareket sırasında eklemde çıtırtı veya sürtünme sesi (krepitasyon) olabilir.
Ağrı nedeniyle topallama veya anormal yürüyüş şekli gelişebilir. Bu, zamanla kalça kaslarının zayıflamasına neden olabilir. Bazı vakalarda eklemde hafif şişlik görülebilir. Kalçayı destekleyen kaslarda zayıflık hissi olabilir, bu da hareketlerde zorlanmaya yol açar. Zamanla eklem yapısında şekil bozukluğu gelişebilir. Yaşlılarda kalça kireçlenmesi kişinin günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. İlerleyen aşamalarda hareket kabiliyetinde ciddi kısıtlamalara neden olabilir. Erken teşhis ve tedavi, semptomların yönetilmesi ve ilerlemesinin yavaşlatılması açısından önemlidir.
Yaşlılarda Kalça Kireçlenmesi Neden Olur?
Yaş ilerledikçe eklem kıkırdağı doğal olarak incelir ve elastikiyetini kaybeder. Bu da kıkırdak yapısının aşınmasına ve kireçlenmeye yol açar. Bazı insanlarda genetik faktörler, eklem kıkırdağının daha hızlı aşınmasına ve osteoartrit gelişimine yatkınlık sağlar. Yıllar boyunca eklemlerin sürekli kullanılması, ağır yük kaldırma veya tekrarlayan hareketler, eklem kıkırdağının aşınmasını hızlandırır. Fiziksel olarak aktif meslekler veya aşırı spor yapmak bu durumu tetikleyebilir. Fazla kilo, kalça eklemlerine daha fazla baskı uygular ve kıkırdak yapısının aşınmasına yol açar.
Obezite, özellikle kalça ve diz eklemlerinin aşırı yüklenmesine neden olabilir. Kalça ekleminde geçmişte meydana gelen kırıklar, çıkıklar veya ciddi yaralanmalar, riski artırabilir. Bu tür travmalar kıkırdağın hasar görmesine ve zamanla yaşlılarda kalça kireçlenmesi yaşanmasına neden olabilir. Romatoid artrit gibi iltihaplı eklem hastalıkları, eklem kıkırdağının hasar görmesine neden olabilir ve riski artırır. Bu faktörler neden olabilir ve yaşlı bireylerde ağrı, hareket kısıtlılığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Yaşlılarda Kalça Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Non-steroidal anti-inflamatuar ilaçlar gibi ağrı kesiciler ağrıyı hafifletir. Kalçadaki ağrıyı ve iltihabı azaltmak için kullanılan kortikosteroid enjeksiyonları belirli aralıkla yapılır. Hyaluronik asit enjeksiyonları kalça eklemine yapılır. Eklemi yağlayarak hareketi kolaylaştırabilir ve ağrıyı azaltabilir. Fizik tedavi egzersizleri, kasları güçlendirmek ve eklem hareketliliğini artırmak için kullanılır. Esneklik ve dengeyi geliştiren egzersizlerle ekleme binen baskı azaltılabilir. Fazla kilolar kalça eklemlerine ekstra baskı uygular.
Bu yüzden kilo vermek ağrıyı hafifletmek ve hareketliliği artırmak için önemlidir. Baston veya yürüteç gibi yardımcı cihazlar kullanmak, kalça üzerine binen baskıyı hafifletebilir. Dengeyi artırabilir. Akupunktur ve kupa terapisi gibi alternatif tedavi yöntemleri bazı kişilerde ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Hacamat gibi geleneksel yöntemlerin de bazı vakalarda ağrı kontrolüne katkı sağladığına inanılmaktadır. Diğer tedavi yöntemleri işe yaramadığında cerrahi müdahaleler düşünülebilir. Kalça ekleminin tamamen yapay bir eklemle değiştirilmesi yaygın bir cerrahi prosedürdür. Artroskopi, eklem içindeki yıpranmış dokuların temizlenmesi için yapılan minimal invaziv bir prosedürdür. Yaşlılarda kalça kireçlenmesi tedavisinde, semptomları kontrol altında tutmak önemlidir. Bunun için birden fazla yöntem birlikte kullanılabilir. Tedavi planı için doktor önerisi almak her zaman önemlidir.