Diz Protezi Neden Gevşer?

Diz Protezi Neden Gevşer?

Diz protezi metal ve plastik parçalardan oluşmaktadır. Diz protezi neden gevşer konusuna gelindiğinde bu parçalar hareket esnasında oluşan sürtünme ile zamanla aşınabilir. Aşınma sebebiyle küçük metal ve plastik parçaları ortaya çıkar. Bu parçalar vücuda tepki oluşturarak, diz protezinin parçaları kemikten ayrılır ve gevşer. Diz protezi genelde ortalama yirmi beş yıl doyunca dayanabilir.

Yazının İçeriği

  • Diz Protezi Neden Gevşer
  • Diz Protezi Neden Gevşer Veya Kırılır Mı?
  • Diz Protezi Gevşemesinin Belirtileri
  • Diz Protezi Ameliyatından Sonra Ödem Olur Mu?
  • Diz Protezi Gevşediğinde Değiştirilir Mi?
  • Diz Protezine Bakım Yapılır Mı?

Yirmi beş yıl sonunda gevşeme veya başka durumlar görülmeye başlanır. Bu durum kişiye bağlı olarak daha uzun da sürebilmektedir. Hastanın protezi nasıl kullandığı, protezin ömrü için çok önemlidir. Protezi kullanmanın bazı kuralları vardır. Bu kurallara uymak gerekir. Diz protezi

Diz protezi neden gevşer

ameliyatı sonrası hastalar otururken ve yatarken çok dikkatli hareket etmelidir. Diz protezi uzman ortopedistler tarafından yapılmalıdır.

Diz protezi ameliyatı yapılırken lokal anestezi tercih edilmemektedir. Bu ameliyat genel veya epidural anestezi altında ameliyat gerçekleşir.

Diz Protezi Neden Gevşer Veya Kırılır mı?

Diz protezi metal bir maddeden yapıldığı için kırılması neredeyse imkânsızdır. Fakat herhangi bir travma sonucu protezin tuttuğu kemik kırılabilmektedir. Bir şey olmasından korkulması gereken şey protez değil kemiktir. Bunun yanı sıra protezi oluşturan metal arasındaki plastik kısımda kırılma görülmez fakat zamanla aşınma gösterebilmektedir.

Diz Protezi Gevşediğinde Değiştirilir Mi?

Hastanın protezinde gevşeme durumu olduğunda tamir edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz. Diz protezi gevşediğinde tekrar ameliyat ile çıkartılıp yenisi takılmak zorundadır. Diz protezi neden gevşer sorusuna yanıt olarak kemiğin protezi bırakması veya enfeksiyon kaynaklı olarak da bilinmektedir.

Diz Protezi Gevşemesinin Belirtileri

  • Dizde hissedilen şiddetli ağrı
  • Bacağın şeklinin değişmesi
  • Diz gölgesinde oluşan şişlikler
  • Yürürken veya hareket esnasında dizden gelen sesler.
  • Ağrısı kesici ilaç alınmasına rağmen diz ağrısının geçmemesi gibi durumlarda diz protezinin gevşemesi söz konusu olmaktadır.

Diz Protezi AmDiz protezi neden gevşereliyatından Sonra Ödem Olur mu?

Diz protezi ameliyatından sonra ödem oluşmaması için fizik tedavi egzersizlerinden yapabildiklerinizi sık sık yapmaya çalışın. Bu egzersizleri bilmeyenler için birçok kaynak bulunmaktadır. Hem içerik olarak hem uygulama görselli olarak her yerden kaynak sağlayabilirsiniz. Diz protezi ameliyatından sonra genellikle ameliyat yapılan kısımda hafif ödem ve şişlik oluşabilmektedir.  Bu şişlik bacağın tamamında değil sadece ameliyat edilen kısımda gerçekleşmektedir. Egzersizle destekleyerek birkaç gün sonra şişliğin inmesini ve diz protezine kolay alışmanızı sağlayabilirsiniz. Ortalama iki buçuk veya üç hafta aralığında dizinizdeki şişlik ve ödemler geçmiş olacaktır.

Yapılan bir araştırmaya göre ortaya çıkan sonuçlarda son on yılda diz protezi ameliyatına giren yüzde üç ve onluk kısımda diz protezi gevşemesi görülmektedir. Bu durum sonucunda diz protezi ameliyatı olan kişilerin çoğu diz protezi neden gevşer sorusunu oldukça meraklı bir şekilde araştırma çabası göstermektedirler.

Diz Protezine Bakım Yapılır Mı?

Diz protezi kullananların özel olarak yapması gereken bir bakım durumu yoktur. Fakat kişinin kendi yararına, kullandığı protezin daha uzun ömürlü olmasını sağlamak için yapılması gerekenler aşağıda yazmaktadır.

diz protezi neden gevşer

 

  • Diz protezi kullanan kişinin kilo almaması ve kilo vermemesi protezin ömrü için oldukça önem taşımaktadır.
  • Egzersiz yapmak da ihmal edilmemelidir.
  • Rutin kontrollerinizi ihmal etmeyerek oluşabilecek sorunların engellenmesini sağlayabilirsiniz.

Diz protezi egzersizleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için diğer sayfalardaki yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Bir Yorum Yorumları Gizle

Annenin 9 yul önce protez ameliyatı oldu yaşı 60 bir dizi iyi fakat diğer dizim takılma yapıyor diyor sıcak havalarda iyi ama hava bozukken soğukken daha şiddetli acı çektiğini ve takıldığını söylüyor sebebi ne olabilir

Yorumunu ekle