Prepatellar Bursit
Özet: Diz kapağında meydana gelen şişlik prepatellar bursit olarak tanımlanır. Diz bölgesinde hissedilemeyen kadar küçük içi sıvı dolu kesecikler bulunur. Bu keseciklere bursa adı verilir. Prepatellar bursit travmatik veya enfeksiyona bağlı nedenlerden dolayı görülebilir. Travmatik neden bağlı oluşan durum genellikle diz üstü düşme veya sürekli diz üstünde durmak gibi genellikle sürekli dizlerinin üstünde temizlik yapan kadınlarda ve namaz kılanlarda ortaya çıktığı görülmektedir. Enfeksiyona bağlı olarak oluştuğunda ise bazı bakteriler nedeniyle dizde bulunan içi sıvı dolu dolu bursa keseciklerinin iltihaplanması durumunda şişlik meydana gelir. Bu nedenden dolayı da prepatellar bursit meydana gelir. Yazının İçeriği Prepatellar bursit belirtileri şu şekilde sıralanabilir; Travmaya bağlı olarak meydana geldiği durumlarda kırık olma ihtimaline karşı röntgen çekilir. İltihaplı olup olmamasına bağlı olarak tedavi protokü uygulanır. Cerrahi olmayan tedavi yöntemi genellikle başarıyla sonuçlanır. Hafif şişlik olduğu durumlarda buz, istirahat ve elavasyon ve ilaç tedavisi önerilir. Şişlik çok fazla belirgin ve içerisinde sıvı varsa bir enjöktör yardımı ile boşaltılır. Şişme kronikleşir yani boşaltılmasına rağmen tekrarlanıyor ise basit bir ameliyat ile bursa keselerinin alınması tavsiye edilir. Hasta ameliyattan birkaç gün sonra normal diz hareketlerine geri döner. İltihaplanma görülen prepatellar bursit hastalığın tedavi uygulanmadığı süre zarfında iltihap tüm bölgeye yayılmaya başlar. Tüm bölgeye yayıldıktan sonra kana karışarak vücut fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemeye başlar. Bu tarz durumlarda genellikle cerrahi operasyon tercih edilir. Hastaya bursit teşhisi konulduktan sonra diğer tedavi yöntemlerinin dışında rehabilitasyon ve fizik tedavi uygulamalarıyla da tedavi edilebilmektedir. Bursitin görüldüğü bölgeye, hastalığın şiddetine ve hastanın yaşına göre uzman fizyoterapistler tarafından kişiye özel egzersiz planı hazırlanmaktadır. Özellikle yoğun ve düzenli olarak spor aktivitelerinde bulunanlar ya da gün içinde sürekli fiziksel hareketlerde bulunanlar bursitten korunmak için bazı egzersiz önerilerine uymalıdır. Yoğun egzersizden önce ısınma hareketleri yapmak, egzersizin seviyesini yavaş yavaş artırmak, egzersizi günlük yapmaya çalışmak ve vücut postürünü öğrenmek bursitten korunma yolları arasında bulunmaktadır. Dinlenme ile birlikte ortalama birkaç hafta içerisinde hastalar eski sağlığa geri dönmektedir.
Prepatellar bursit, kas ve kemik arasında bulunan küçük keseciklerin iltihaplanması durumuna denir. Bu iltihaplanma hastada ciddi ağrılar görülmesine sebep olabilir.
Şiddetli iltihaplanma olduğu durumlarda tedavi edilmezse, iltihaplanmanın olduğu bölge genişlemeye başlar. Bir süre sonra tüm bölgeye yayılarak kana karışır ve vücut fonksiyonların olumsuz yönde etkilemeye başlar.
Erken tedavi edildiği taktirde genellikle kısa süre içerisinde değişiklik gösterir. Tedavi edilmezse bazı kişilerde tekrarlama gösterebilir veya kronikleşebilir.
Omuz bölgesinde bulunan hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltmak için bursa aldı kesecikler bulunur. Bursit ise bursaların iltihaplanması hastalığına denir.
Kalça bursit genellikle şu durumlara bağlı olarak görülmektedir. Kalça üstü düşme, merdiven çıkma, yokuş çıkma, kalçanın darbeye maruz kalması, çok uzun süre ayakta kalma gibi nedenlerden dolayı oluşabilir.
Bursalar vücudun çeşitli eklem bölgelerinde ve kemiklerin üzerinde bulunan kemik uçlarının sürtünmesini önleyen içi sıvı dolu hissedilmeyecek kadar küçük keseciklerdir.
Prepatellar Bursit Nedir?
Belirtileri Nelerdir?
Bursit Tedavisi
Prepatellar Bursit Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kimlerde Görülür
Bursit Egzersizleri
Sık Sorulan Sorular
Bursit Ne Kadar Süre İçerisinde İyileşir?
Bursit Tehlikeli Midir?
Prepatellar Bursit İlerlerse Ne Olur?
Prepatellar Bursit Tekrarlar Mı?
Omuzda Bursit Ne Demek?
Kalça Bursit Neden Olur?
Bursa Kesecikleri Ne İşe Yarar?